Tájékoztató az OKIR adatszolgáltatás módosításáról, az OKIRKapu online adatszolgáltató felületről (2020. január 1-től)

A Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer (OKIR) továbbfejlesztésének eredményeként, az OKIR adatszolgáltatási lehetőségei, funkciói 2020. január 1-től megváltoznak. Az elektronikusan benyújtható ÁNYK alapú bevallások kiváltásra kerülnek egy új online űrlapkezelő és adatszolgáltató rendszerrel.

Az online felületen keresztül az adatszolgáltatók közvetlenül, egyszerű, ügyfélbarát módon tölthetik fel a rájuk vonatkozó adatokat, férhetnek hozzá adatszolgáltatásaikhoz, vagy kezdeményezhetik módosításukat. A fejlesztés eredményeképp az adatszolgáltatás folyamata egyszerűsödik, és az adatszolgáltatók számára áttekinthetőbb, ellenőrizhetőbb munkát tesz lehetővé. Az adatszolgáltatási felület online kapcsolatban lesz az OKIR adatbázissal és már a kitöltés során sor kerül azokra az ellenőrzésekre, amelyek eddig csak a beküldést követően tudtak megtörténni. Ezáltal az adatszolgáltatás nemcsak gyorsabb és könnyebb lesz, de adatminőségi javulást is eredményez az ÁNYK szabta korlátok kiküszöbölése révén.

Az átállás az új elektronikus űrlapra az alábbi ütemezéssel és dátumokkal történik:

• 2019. december 15-től az OKIR rendszer nem fogad be a továbbiakban ÁNYK űrlapon történő adatszolgáltatást, mivel 2019. dec. 15 és 31. között történik meg a rendszer átállítása és az adatszolgáltatások új rendszerbe történő áttétele. Az átmeneti időszakban a KÜJ és KTJ számok igénylése zavartalanul működik 2019. december 27-ig.

• 2020. január 1-től az új online szolgáltatással teljesíthetők az adatszolgáltatások.

• Az OKIRkapu adatszolgáltató rendszer az interneten a https://kapu.okir.hu/okirkapuugyfel/ linken érhető el. Az OKIRkapuhoz a Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) segítségével lehet hozzáférni. A KAÜ logint követően, a felhasználó környezetvédelmi adatszolgáltatásokat (adatcsomagokat) állíthat össze és küldhet be az általa képviselt szervezet nevében.

További információ: web.okir.hu/hu/cikk/541